Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Τί είναι το Σύνδρομο Asperger?

Asperger? Τί είναι?
Πρώτα απ'όλα ας μη συγχέουμε τον κλασικό αυτισμό με το σύνδρομο asperger. Το σύνδρομο Asperger είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ισόβια, που επηρεάζει το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα.
Κοινά χαρακτηριστικά με τον κλασικό αυτισμό:
Ενώ υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στον κλασικό αυτισμό και το σύνδρομο Asperger, τα άτομα με το σύνδρομο Asperger, έχουν μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη και δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τη μη λεκτική επικοινωνία. Ο αυτισμός συνήθως συνοδεύεται από μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν παρατηρούνται σε άτομα με asperger. Παρ'όλα αυτά ενδέχεται να παρουσιάσει μεμονωμένα μαθησιακά προβλήματα, όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως δεπυ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα,
Ποια τα χαρακτηριστικά των ατόμων με σύνδρομο Asperger?
Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται σε τρεις τομείς.

  • κοινωνική αλληλεπίδραση: τις περισσότερες φορές θέλουν να δημιουργήσουν κοινωνικές συναναστροφές αλλά δυσκολεύονται να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις. Τη δυσχέρεια αυτή τη δημιουργούν αρκετοί παράγοντες όπως,  η κοινωνικά, ακατάλληλη τις περισσότερες φορές, συμπεριφορά τους, καθώς δε διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες- το ότι δε μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά του άλλου, με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους τους- και φυσικά η άγνοιά τους στους "άγραφους" κανόνες συμπεριφοράς.
  • κοινωνική επικοινωνία: δεν κατανοούν, συνήθως τη γλώσσα του σώματος όπως χειρονομίες ή εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή τους- μιλούν με μονότονη έκφραση και φυσικά δεν μπορούν να διαχωρίσουν την αλλαγή στο "χρώμα" της φωνής κάποιου- αντιλαμβάνονται τα πάντα κυριολεκτικά, με αποτέλεσμα τη μη αντίληψη αστείου ή ειρωνείας- δεν γνωρίζουν πότε να δώσουν αρχή και τέλος σε μια ιστορία.
  • κοινωνική φαντασία: τα άτομα με asperger διαθέτουν φαντασία με τη συμβατική έννοια του όρου αλλά δεν διαθέτουν κοινωνική φαντασία. Αυτό έχει ως απότοκο να έχει περιορισμένα ενδιαφέροντα και με αυτά που ασχολείται να το κάνει επαναλαμβανόμενα- έχει μεγάλη δυσκολία να ερμηνεύσει ανθρώπινα συναισθήματα- καθώς επίσης και να δυσκολεύεται να προβλέψει τι θα συμβεί κατά την εξέλιξη μιας κοινωνικής επαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημασία σχολικής επιτυχίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από μαθητές τις εκφράσεις: " Δεν ξαναδιαβάζω αυτό το μάθημα. " " Στο μάθημα αυ...