Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Αγχογόνες καταστάσεις και οι παράγοντες επιρροής για το χειρισμό τους

 Καθημερινά ακούμε πολλές φορές τη λέξη άγχος και στρες σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Η έννοια του στρες περιγράφεται ως το αποτέλεσμα της ενεργητικής αλληλεπίδρασης του ατόμου με το περιβάλλον του. Το περιβάλλον καθημερινά μας τροφοδοτεί με ερεθίσματα, τα οποία, ανάλογα με το πόσο αγχογονα ειναι, το άτομο τα αξιολογεί και κρίνει αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος η'οχι.

Το στρες είναι πολύ έντονο στοιχείο και στη ζωή των παιδιών και είναι ικανό να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση. Τα παιδιά και οι έφηβοι διαθέτουν μικρή εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, σε σύγκριση με έναν ενήλικα. Επίσης, οι γνωστικές τους ικανότητες είναι σε διαρκή εξέλιξη μέχρι το τέλος της εφηβείας, γεγονός που συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Η οικογένεια πρώτη από όλους, η κοινωνική υποστήριξη, η ηλικία και το φύλο είναι μερικοί απο τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιρροής στο άτομο για να αντιμετωπίσει και να χειριστεί αγχογονες καταστάσεις. Η οικογένεια ως η πρώτη κοινωνία ένταξης του ατόμου, διαδραματιζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και χαρακτήρα. Η κοινωνική υποστήριξη απο την άλλη πλευρά ορίζεται ως η έγνοια και η φροντίδα που δέχεται το άτομο απο τον κοινωνικό του περίγυρο, όπως το σχολείο, οι φίλοι, το συγγενικο πλαίσιο. 

Όσον αφορά την ηλικία , έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων υιοθετούν στρατηγικές επίλυσης που εστιάζουν στο πρόβλημα ενώ σε ηλικίες 10-14 ετών οι στρατηγικές εστιάζουν στο συναίσθημα. 

Το φύλο είναι εξίσου σημαντικό και επηρεάζει. Έτσι λοιπόν, τα κορίτσια έχουν την τάση να αξιολογούν το εκάστοτε πρόβλημα ως πιο περίπλοκο και να εξακολουθούν να το σκέφτονται ακόμη κ όταν εκείνο πάψει να υπάρχει. Επιπρόσθετα, τα κορίτσια επηρεάζονται σημαντικά από το πως αντιμετωπίζουν οι γύρω τους το συγκεκριμένο γεγονός και επιλέγουν μεθόδους που σχετίζονται με το συναίσθημα. Αντίθετα, τα αγόρια τείνουν να αντιμετωπίζουν μόνα τους το πρόβλημα, αποφεύγοντας την κοινωνική στήριξη. 

Η προσωπικότητα σίγουρα είναι ένας τομέας άξιος λόγου, αφού καθορίζει πλήρως στρατηγικές που θα επιλέξει το άτομο. 

Τέλος, τα είδη των γεγονότων παίζουν το δικό τους ρόλο στην εφαρμογή συγκεκριμένων στρατηγικών. Το άτομο πολλές φορές (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για παιδί κάτω των 12 ετών) αναμετράται με μια κατάσταση, για την οποία δεν έχει πολλές πληροφορίες και χαρακτηρίζεται από μια ασάφεια. Απότοκος αυτού, ειναι να προβεί σε συγκεκριμένους χειρισμούς. 

Παρατηρείται, κλείνοντας ότι είναι μεγάλη η γκάμα των παραγόντων που θα επηρεάσουν το άτομο για να αντιμετωπίσει και να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι πρωτόγνωρες. 


Η digital καθημερινότητα και η επιρροή της στα παιδιά Η σχέση που έχουν τα παιδιά με το διαδίκτυο χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία  και σε αυτ...