Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Έξυπνες λύσεις για παιδιά με δυσορθογραφία

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο της δυσορθογραφίας ταλαιπωρεί πολύ τα παιδιά με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες. Η σωστή, όμως ενημέρωση και καθοδήγηση, οδηγεί τα παιδιά στο να γίνουν λειτουργικά και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η γραφή αποτελεί το σημαντικότερο τρόπο έκφρασης.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, το σημαντικότερο και το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αποδοχή της δυσκολίας από τους γονείς.

Τα βήματα που ακολουθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γονείς αλλά και από ανθρώπους που δεν είναι ειδήμονες στο χώρο και έχουν στόχο στην απόκτηση ικανότητας εμπλουτισμού.


  • Για να βοηθήσουμε το παιδί, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι κατανοεί τη διαφορά μεταξύ θέματος και κατάληξης. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε, χρωματίζοντας τη φωνή μας, να κλίνουμε τη συγκεκριμένη λέξη ώστε να εμπεδώσει μέχρι που μένει σταθερό και από που αρχίζει και διαφοροποιείται.
Έξυπνο τρικ για επιτύχουμε το συγκεκριμένο στόχο: Παίρνουμε καρτέλες με εικόνες οι οποίες ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού και φυσικά είναι ευδιάκριτες ή κόβουμε εικόνες από περιοδικά. Ακριβώς από κάτω σε ένα χαρτί γράφω τη λέξη και ζητάω από το παιδί να χρωματίσει με χρώμα της αρεσκείας του, το θέμα της λέξης (η απόκτηση πρωτοβουλίας στην περίπτωση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, είναι καθοριστικής σημασίας).

Ύστερα, ανακατεύω τις λέξεις και του ζητώ να τις τοποθετήσει κάτω από τις αντίστοιχες εικόνες. Εδώ, σε ηλικιακά, μεγαλύτερα παιδιά, είναι ακόμη πιο δημιουργικό, ο εκπαιδευτικός να μη βλέπει την εικόνα και το παιδί να προσπαθεί να την περιγράψει, χωρίς να πει τη λέξη.

Υπαγορεύω τη λέξη. Αν τα λάθη επιμένουν στις ίδιες λέξεις, η πλαστελίνη είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να βοηθήσει το παιδί να σχηματίσει το γράμμα της λέξης, αφού η όραση συνυπάρχει με την αφή.
  • Το δεύτερο βήμα είναι η εκμάθηση των καταλήξεων. Σε αυτή την περίπτωση ομαδοποιώ λέξεις με κοινά χαρακτηριστικά.
π.χ ρήματα σε -ώ και -ω
ουσιαστικά σε -ω και -ο
επίθετα σε -εινός, -ινός, -οινός, -ηνός, -υνός.
ουσιαστικά σε -είς και ρήματα σε -είς

Γράφω όσες περισσότερες λέξεις μπορώ στην κάθε κατηγορία. Στη συνέχεια ζητάω από το παιδί να της δει και να τις αντιγράψει σε χαρτί ή σε υπολογιστή (υπάρχουν περιπτώσεις που ο υπολογιστής έχει να επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα σε παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς στα παιδιά αποτυπώνεται καλύτερα η ορθογραφία μιας λέξης με χρώματα του υπολογιστή και φυσικά όχι χειρόγραφα).

Δίνω στο παιδί ένα κείμενο ευχάριστο και διασκεδαστικό και κοντά στα ενδιαφέροντά του, στο οποίο όμως είναι κενές οι καταλήξεις των λέξεων και ζητάω από το παιδί να γράψει με κόκκινο την κατάληξη -είς όπου αυτή είναι ουσιαστικό και με μπλε όπου αυτή είναι ρήμα.

Μόλις εμπεδώσει τις συγκεκριμένες ομάδες λέξεων, προχωράω στους διφθόγγους και γενικότερα σε δυσκολότερες ομάδες λέξεων.

  • Όταν φθάσει το παιδί στην τάξη που θα πρέπει να μάθει την ορθογραφία του σχολείου, επαναλαμβάνω όλα τα παραπάνω βήματα μαζί.

Αρχικά λοιπόν, κάνουμε μια φωναχτή ανάγνωση της ορθογραφίας και ζητάμε από το παιδί να το κάνει εικόνα αυτό το οποίο περιγράφει η πρόταση (όσο αυτό φυσικά, είναι δυνατόν).

Στη συνέχεια χωρίζουμε στις λέξεις, στις οποίες αυτό είναι δυνατό το θέμα από την κατάληξη και ζητάμε από το παιδί να τις χρωματίσει.

Όταν πια θα έχει φθάσει σε σημείο να τη γράψει μόνο του, καλό τα ήταν να γράψει το θέμα και τις καταλήξεις με τα χρώματα που είχε επιλέξει νωρίτερα.Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, άρα μια επανάληψη πριν πάει στο σχολείο θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημασία σχολικής επιτυχίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από μαθητές τις εκφράσεις: " Δεν ξαναδιαβάζω αυτό το μάθημα. " " Στο μάθημα αυ...