Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οικογένεια και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες!!!

Όταν πρόκειται να αποκτήσεις ένα μωρό, είναι σαν να σχεδιάζεις ένα υπέροχο ταξίδι αναψυχής. Για παράδειγμα, το μεγάλο ταξίδι της ζωής σου στην Ιταλία. Τα σχεδιάζεις όλα! Αγοράζεις ένα σωρό ταξιδιωτικούς οδηγούς και κάνεις υπέροχα σχέδια, από το λεωφορείο που θα χρησιμοποιήσεις μέχρι ποια μέρα θα πας στο Κολοσσαίο και τη Fontana Di Ttrevi. Μαθαίνεις μερικές χρήσιμες εκφράσεις στα ιταλικά, για να είσαι σε θέση να συνεννοηθείς και όλα είναι υπέροχα!
Μετά από μήνες σχεδίων, φτάνει η μέρα της αναχώρησης. Ετοιμάζεις τις αποσκευές σου για να φύγεις και το αεροπλάνο απογειώνεται. Μετά από κάποιες ώρες ακούς την αεροσυνοδό από το μεγάφωνο "Καλώς ήρθατε στην Βιέννη"!Σκέφτεσαι "Βιέννη?", "Γιατί Βιέννη? Εγώ για Ιταλία ξεκίνησα!" "Σε όλη μου τη ζωή, ήθελα να κάνω το ταξίδι αυτό και να περπατήσω στη Ρώμη και στη Βενετία".
Υπήρξε μια αλλαγή στην πτήση. Το αεροπλάνο έχει προσγειωθεί στην Βιέννη και θα πρέπει να παραμείνετε εδώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βρεθήκατε σε κάποιο απαίσιο μέρος.... απλώς διαφορετικό. Θα μπορούσαμε να πούμε λιγότερο φανταχτερό από την Ιταλία, αλλά με εξίσου υπέροχα μνημεία,
Έτσι, θα πρέπει να ενημερωθείς εκ νέου για τα αξιοθέατα, να προμηθευτείς νέους οδηγούς και να μάθεις και κάποιες χρήσιμες εκφράσεις. 
Είναι απλά ένα διαφορετικό μέρος! Σίγουρα είχες προετοιμαστεί για άλλο και άλλο προέκυψε, Αλλά αφού ξεπεραστεί το σοκ και μείνεις για λίγο εκεί, θα παρατηρήσεις τα υπέροχα παλάτια και τους ξεχωριστούς της κήπους.
Τώρα θα μου πεις, όλοι όσοι ξέρεις μιλούν και θα μιλούν για τις ομορφιές της Ιταλίας και εσύ πάντα θα σκέφτεσαι "Ναι, εκεί ήταν να πάω, αλλά τελικά, κάτι προέκυψε και κατέληξα στη Βιέννη.
Η απογοήτευση αυτού του ανεκπλήρωτου ονείρου για το μεγάλο ταξίδι της ζωής σου είναι μεγάλη...αλλά αν περάσεις της ζωής σου θρηνώντας επειδή δεν κατάφερες να πας στην Ιταλία, ίσως να μη μπορέσεις ποτέ να απελευθερωθείς για να χαρείς και να απολαύσεις τις ιδιαίτερες και μοναδικές ομορφιές της Βιέννης.


Είναι πολύ λογικό, οι γονείς να βλέπουν το παιδί τους σαν σωματική, ψυχική και πνευματική προέκταση του ίδιου τους του εαυτού. Το συναίσθημα αυτό είναι ακόμη πιο έντονο για τη μητέρα, η οποία κυοφορεί το έμβρυο και ένα κομμάτι του εαυτού της αλλά και του πατέρα, μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα της. Οι γονείς όταν μαθαίνουν ότι περιμένουν παιδί, ονειρεύονται έναν ξανθό άγγελο με γαλάζια μάτια, που θα είναι το πιο έξυπνο, το πιο χαριτωμένο και γενικά το πιο....

Η εικόνα αυτή δεν περιλαμβάνει μέσα, ούτε μαθησιακές δυσκολίες, ούτε προβλήματα. Όταν λοιπόν αυτά εμφανίζονται, η εικόνα καταρρέει και ακολουθούνται τα εξής στάδια:


  • σοκ: μόλις εμφανιστεί το συναίσθημα αυτό, ο γονιός προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις, να διορθώσει τα πράγματα
  • άρνηση: "όχι, το δικό μου το παιδί", "γιατί στο δικό μου?". Εδώ ο γονιός αρνείται να δει την πραγματικότητα και αμφισβητεί οποιαδήποτε έγκαιρη διάγνωση
  • ενοχές: οι ενοχές ξεκινούν από την ιδέα ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση. Ανατρέχει στην κληρονομικότητα του άλλου γονέα, στους εκπαιδευτικούς και στο σύστημα εκπαίδευσης
  • θρήνος: το συναίσθημα αυτό απορρέει από την αποδοχή για το γεγονός ότι το παιδί δεν θα ακολουθήσει το λαμπρό μέλλον, που ο γονιός είχε ονειρευτεί για εκείνο
  • ενεργητική στάση: εδώ ο γονιός, έχοντας περάσει από όλα τα προηγούμενα στάδια, ψάχνει λύσεις προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του.Από την προσωπική μου εμπειρία, η ενήλικη ζωή παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, διαφοροποιείται ανάλογα με το πώς το αντιμετώπισε ο γονιός και φυσικά, από την πρόωρη παρέμβαση που δέχτηκε το παιδί στα παιδικά του χρόνια. 

Ο ίδιος ο γονιός 
  1. δεν θα πρέπει να συγκρίνει το παιδί του με άλλα  συνομήλικα παιδιά, 
  2. θα πρέπει να κρατάει μια στάση σταθερή, επιβράβευσης στο παιδί του, αφού τα βήματα που θα κάνει θα είναι σχετικά αργά,σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας του.
  3. οφείλει να παρέμβει όσο πιο έγκαιρα συνειδητοποιήσει την αδυναμία αυτή.
  4. θα πρέπει να διαχωρίζει τα δικά του όνειρα από τα όνειρα και κυρίως τις δυνατότητες του παιδιού του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημασία σχολικής επιτυχίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από μαθητές τις εκφράσεις: " Δεν ξαναδιαβάζω αυτό το μάθημα. " " Στο μάθημα αυ...