Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Δεπυ στους ενήλικες

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικοτητα) είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή με νευροβιολογική βάση. Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η μειωμένη συγκέντρωση και ο έντονος παρορμητισμός (σε περίπτωση που συνυπάρχει και η υπερκινητικότητα, προστίθεται και η συνεχής κινητικότητα).
Είναι υπερκινητικο η' απλά ζωηρό? 

Η πιο συνηθισμένη αλλά και αναμενόμενη ερώτηση των γονέων είναι αυτή. Πολλά παιδιά είναι απλά ζωηρά. Όταν όμως οι προαναφερθείσες συμπεριφορές εμφανίζονται σε βαθμό ασύμφωνο με την ηλικία του παιδιού, τότε καλό θα ήταν να παρακολουθηθεί πιο εντατικά.

Γιατί αδυνατεί να συγκεντρωθεί όταν του δίνεται μια άσκηση για το σχολείο, ενώ όταν θα έχει ένα κίνητρο για μια δραστηριότητα στο σπίτι, μπορεί να τα καταφέρει? 

Υπάρχει η πιθανότητα το παιδί να χρειάζεται κίνητρο για να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχουμε το παρορμητισμό και την αδυναμία συγκέντρωσης με βάση την ηλικία και το αναπτυξιακό του προφίλ. Εάν οι συμπεριφορές αυτές, δημιουργούν δυσκολίες στις σχέσεις του με τους άλλους (στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες ή στο σπίτι), τότε καλό θα ήταν ο γονιός να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό εκπαιδευτικό, ώστε να συνεργαστούν για να βοηθηθεί το παιδί.

Η σκιαγράφηση του Κωνσταντίνου, ίσως βοηθήσει ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού με ΔΕΠΥ.
Ο Κωνσταντίνος είναι 8 ετών και είναι είναι παιδί που κινείται αδιάκοπα, χωρίς να κουράζεται. Η προσοχή του διασπάται πολύ εύκολα και δυσκολεύεται ιδιαίτερα να παραμείνει συγκεντρωμένος ώστε να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα.
Χρειάζεται συνεχώς κίνητρα για την επίτευξη μια δραστηριότητας και κυρίως επιβράβευση.
Κατά τη διάρκεια, παιχνιδιού με τους φίλους του, είναι ιδιαίτερα παρορμητικός και δε μπορεί να περιμένει τη σειρά του. Κάνει συνεχώς ζαβολιές με σκοπό να κερδίσει και θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής (πράγμα με το οποίο δυσανασχετούν οι φίλοι του).Ας προσπαθήσουμε τώρα, να φανταστούμε τον Κωνσταντίνο σαν ενήλικα.

Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και η διαχείρισή της απαιτεί να έχουμε μια σειρά από ικανότητες που μας επιτρέπουν:

  • να φιλτράρουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα, ώστε να ελέγξουμε ποιο από αυτά θα υιοθετήσουμε αλλά και ποιο από αυτά θα απομονώσουμε.
  • να βάζουμε προτεραιότητες, αποφασίζοντας την κάθε στιγμή, τί είναι το πιο σημαντικό

Ο Κωνσταντίνος δυσκολεύεται ως ενήλικας, σε αρκετές πτυχές της καθημερινής του ζωής, όπως η εργασία, οι ερωτικές και κοινωνικές του σχέσεις, οι σπουδές. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την αδύναμη  μνήμη του, τον κάνουν ασυνεπή στις υποχρεώσεις του (ξεχνάει να πληρώσει λογαριασμούς, δεν θυμάται προσωπικές υποχρεώσεις). Αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε τομείς που απαιτούν συγκέντρωση, γεγονός που του δημιουργεί προβλήματα, τις περισσότερες φορές, στο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμη, δεν έχει καλή αίσθηση του χρόνου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σε συναντήσεις.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ' ΑΥΤΟ

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ζωή με ΔΕΠΥ είναι πιο δύσκολη, αλλά η αποδοχή και η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα. Ύστερα έρχονται τα υπόλοιπα:


  • Συναισθηματικό αυτοέλεγχος. Πριν απαντήσω ή αντιδράσω σε κάτι, το σκέφτομαι καλά.
  • Δεν αναβάλω και δεν αποφεύγω υποχρεώσεις.
  • Να βάζω ειδοποιήσεις, προκειμένου να μην αμελώ πράγματα.
Ακόμη:
  • ενημέρωση της οικογένειας σε σχέση με τις δυσκολίες του οικείου τους και αποφυγή θυμού που πιθανών να εκτονωθεί, λόγω της συσσωρευμένης κούρασης.
  • εκπαίδευση του ίδιου του ατόμου σε σχέση με τα νευροβιολογικά αίτια της ΔΕΠΥ.
  • απαλλαγή από βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του τύπου "είμαι τεμπέλης", "είμαι ανεύθυνος".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημασία σχολικής επιτυχίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από μαθητές τις εκφράσεις: " Δεν ξαναδιαβάζω αυτό το μάθημα. " " Στο μάθημα αυ...