Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

'Είμαι οπτικός τύπος' κυρία

'Είμαι οπτικός τύπος' κυρία.
Πολλές φορές ακούμε αυτή τη φράση από μαθητές. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν γονείς και δάσκαλοι που το ερμηνεύουν ως δικαιολογία, προκειμένου να μη διαβάσει ο μαθητής με τον τρόπο που του έχει ζητηθεί.
Το λεγόμενο 'γνωστικό στυλ' χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει τον τρόπο, με τον οποίο το άτομο συνηθίζει να προσλαμβάνει, να επεξεργαζεται και να αποθηκεύει πληροφορίες. Αυτό σχετίζεται με το γενικότερο επίπεδο ικανοτήτων των παιδιών, το οποίο κατακτάται από πολύ μικρή ηλικία.
Σε ένα μεγάλο ωστόσο βαθμό, το στυλ αυτό ενυπάρχει στους μαθητές και αυτό αποδεικνύεται με την ευκολία που, κάποιος μαθητής μπορεί να μάθει 'βλέποντας', 'ακούγοντας' κ.ο.κ
Το 'μαθησιακο στυλ' από την άλλη, το οποίο επίσης συνδέεται με τη γνωστική ανάπτυξη του μαθητή, αναφέρεται στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ο μαθητής προσεγγίζει και μελετάει τις πληροφορίες.
Εάν τα ερεθίσματα τα επεξεργαζεται π.χ οπτικά η' ακουστικά αλλά και το ποια στιγμή της ημέρας το κάνει, εξαρτάται από το μαθησιακο στυλ. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη αυτογνωσία από μέρους των μαθητών προκειμένου να επιλέξουν τον τρόπο που θα μάθουν και τη διαδικασία την οποία θα επιλέξουν.
Είναι πολύ λογικό, βάση των παραπάνω, να θέλει ο κάθε μαθητής, συγκεκριμένο τρόπο να διαβάσει και αντίθετα, αν του ζητηθεί από τον εκπαιδευτικό άλλος τρόπος, να απαιτεί περισσότερο χρόνο και να δυσκολεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η digital καθημερινότητα και η επιρροή της στα παιδιά Η σχέση που έχουν τα παιδιά με το διαδίκτυο χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία  και σε αυτ...